2008. május 30., péntek

Angyal/Angel/Engel



Megcsináltam az angyalkát amit ajándékba szánok. Az anyaga világoskék sajás festés és a fonalat is én kreéltam amivel varrva van. Sajnos a fotó nem adja vissza a fonal sokszínűségét... Lilás bordós pirosas eredetileg és nekem nagyon tetszik.
Keretbe is került az előző angyalkával együtt. lehet, hogy egy sötétebb keret jobban kiemelte volna a színeket, de semmi türhető szín nem volt az áruházban, úgyhogy maradt ez a szokásos fa szín.

2008. május 29., csütörtök

Anyagfestés ahogy én csinálom

Röviden ecsetelem, hogy én hogyan szoktam fonalat és anyagot festeni. Előre szólok, hogy követni a módszerem csak saját felelősségre!!! :D
Én semmit nem úgy csinálok ahogy kéne... hát ezt sem, de nekem ez így eddig bevált, szóval ezután is így csinálom.
Persze vannak más technikák is amiket még én sem próbáltam, de ami késik...
Szóval kezdem az anyagfestéssel az egyszerűbb.
Többféle festék létezik, ami jól fogja a ruhát... én most azokról beszélek amikkel dolgozok és amikről már hallottam.
Szóval vannak folyákony ruhafestékek, kis üvegcsékben lehet kapi. Szerintem minden krea boltban van. Ilyen pl a Deka márkanévre hallgató. Én ezt még nem próbáltam, de csak jót hallottam a folyékony festékekről és szuper színei vannak, szóval előbb vagy utóbb veszek pár üveggel és meglátom mit tud. Hogy hogyan kell vele festeni a krea boltokban az eladók tuti tudják és általában az üvegen is van használati utasítás.
Aztán vannak a természtes anyago,k mint a teafű vagy a hagymahéj. Ezeket bele kell tenni a vízbe és felforralni, míg kiengedik a színüket. Ekkor mehet bele az anyag és szinmélységtől függően maradhat benne. Érdemes gyakran ellenőrizni és akkor el tudjátok majd dönteni, hogy megfelelő-e az adott szín. Ha nem elég sötét, akkor vagy maradjon benne tovább vagy mehet még a lébe hagya vagy más természetes anyag.
Aztán jönnek a por alakú festékek, pl: Iberia, Colombus...stb. Én a Colombust használom. Ezek is tartalmazzák a használati utasítást. Tömören: A festéket 1-2 liter vízben fel kell forralni, majd belevágjuk az anyagot és azt írja 1 órán át kevergetve forraljuk a festékben. Ekkor gondolom megkapjuk a legsötétebb színt amire a festék képes. Természtesen itt is gyakran nézegetve és a festéket adagolva tudunk árnyalni.
Na én nem szoktam órákat forrani... ahhoz én türelmetlen vagyok.
Fogom maga és egy műanyag edényt, rakok bele melegvizet, (ami a csapból jön, nem nézegetem a hőfokot) aztán sutty a festék érzés szerint. Jól elkeverem, nem kell megíjedni, hogy ha sötét lesz, mert az anyagot nem fogja be egyből sőt kettőböl sem :D Ezekután mehet bele az anyag egyszínnel festésnél szépen belefektetem az anyagot és így egyenletesen fogja majd be a szín. Itt is gyakran nézegetve lehet az árnyalatot megadni, de arra figyeljünk, hogy száradás után akár 3 árnyalattal is világosabb lehet az anyag, mert hát ugye nem főzzük...
Ha egy színt szeretnék, de jó lenne egy kis márványozás is bele, akkor érdemes kesztyűt húzni, (mondjuk az első perctől kezdve érdemes kesztyűt viselni , mert szépen meg tudja fogni az ember kezét :) ) aztán összegyűrjük az anyagot és így gyűrten nyomkodjuk a színes löttybe. Én úgy szoktam, hogy egyes részeket jobban nyomkodok és tovább hagyom bent mint a többit és így egy színen bellül több árnyalást is el lehet érni és mivel gyűrt az anyag a márványozás is szupi lesz.
Ha úgy gondoljuk eleget lógatta a lábát az anyagunk a fördőbe akkor szedjük ki. Ha lapítva festettük akkor rakjuk 2 rongy közé és itassuk fel a feles nedvességet, ha gyűrve akkor jól csarajuk ki belőle a vizet. A lapított festésnél mehet az anyag 2 tiszta rongyba és be lehet izzítani a vasalót és szépen vasalgatni, míg meg nem szárad. A gyűrt szinezésnél egyszerűen csak simogassuk ki egy rongyra, aztán had száradjon magától. Ha ezt is vasaljuk, akkor esély van rá, hogy a gyűrődéseket is kivasaljuk belőle.
Lehet úgy is festeni, hogy csomózzuk, gumizzuk az anyagot vagy csak egy egy kis részét mártjuk a színes löttybe. Ilyenkor igen érdekes minták és formák alakulnak ki :)
Aztán lehet úgy is festeni, hogy vesszük az anyagot rárakjuk egy vastag rongyra, fogunk egy ecsetet vagy vattadarabot vagy ami a kezünk ügyébe kerül és az eszközt először a festékbe mártjuk azután az anyagra nyomkodjuk. Így is érdekes átmeneteket lehet képezni a színek közt és érdekes pacás és pöttyös formákat is könnyen lehet így készíteni.
Ezzel még nincs ám vége.... Van még olyan technika is hogy sávos festés. Ilyenkor az előttünk lévő anyagot sávonként festjük széles ecsettel. Így akár szivárványos anyagot is lehet készíteni. A sávok mehetnek vízszintesen, függőlegesen, félkörívben vagy akár hullámosan a fantáziára van minden bízva.
Na persze én eleinte nem kaptam ruhafestéket errefelé, de festeni mindenképp akartam. Ez Húsvét előtt volt és bevillant a nagy ötlet, hogy mi lenne, ha tojásfestékkel festeném az anyagot. Bevásároltam por alaku toji festékből, olcso is volt, meg sok világos szín is volt szóval gondoltam egy próbát megér. Úgyhogy én ezzel is festek anyagot :) A világoskék anyagom pl ilyen Húsvéti festékkel lett szinezve. Ugyanúgy használom mint a por alakú ruhafestéket.
Na hirtelen ennyi. Csak győzzétek olvasni.
Folyt köv a fonalfestéssel :)

2008. május 28., szerda

Lógatom a lábam





Ebben a melegben semmi kedvem varrni... Pedig kéne mert a nyakamon van még egy szülinap amire szeretnék valami apróságot készíteni.... De hogy ne maradjatok szépség nélkül hoztam pár tengeri állatkáról készült képet. Öröm nézegetni ebben a melegben.

2008. május 27., kedd

Aktuális kedvenc/Amaryllis



Meglepett ez az amarillisz egy virágszárral így szezon végén. Hát lehet nem szeretni?

2008. május 25., vasárnap

Angyika/Angel/Engel




Íme a félig meddig kész kép. A feljókarja lemaradt azt még ki kell varrnom és kap még egy réteg ezüstöt a szárnyak szélére, hogy még jobban csillogjon . Eredetileg metál szállal szerettem volna varrni a szárnyakat, de nem volt itthon és szombat délután errefelé már egy kézimunka bolt sincs nyitva, így jött a csillámos ötlet. Amint beszerzem a csillogó szálakat készítek még egy ilyen kis angykát immár csillogó metál varrt szárnyakkal.

2008. május 24., szombat

Festés/Own painting /Einigen anstrich


No hát a távolabbi családban megint szülinap lesz és kreálni akartam valami egyedit erre az alkalomra. Világoskékre festettem egy kis darab anyagot, mert egy kis angyalkát terveztem rá varrni. Ilyen lett. Szuperül sikerült :)

2008. május 22., csütörtök

Sokadik hattyú fázisforó/swan /Schwan


Mindenki örömére (de legfőképp az enyémre) kivégeztem a fűzfát. Nem is olyan rossz ezekkel a színekkel. :) Varrtam egy kis eget is felhőkkel :)

2008. május 21., szerda

Sanoma Hocus pocus


Újabb fokföldim kezdett virágozni. Szintén saját nevelés. Nekem tetszik :)
A varrás lassan de biztosan halad holnap majd mutatom mit sikerült elkészítenem :)

2008. május 20., kedd

Levelek




Szeretem a színes leveleket, így az őszt is :)
Érdekes miket tud a természet produkálni.

2008. május 18., vasárnap

Nagyot álmodtam/swan /Schwan



Eddig jutottam a héten a fűzfával... Nem sikerült befejezni pedig nagyon szerettem volna. Kezdem unni ezt a sok zöldet és függőleges csíkokat. Viszont a színeket már megszoktam és tetszenek :)

2008. május 17., szombat

Fogadalom/my plans/meine Pläne

Mostanában elég sok gobelint vettem amit ki kéne varrni. Mivel már lassan rámborul a rengeteg kanava úgy döntöttem készítek egy listát amin azok a munkák szerepelnek amiket még idén ki szeretnék végezni :) Hát elég merész vállalkozás így végignézve a képeket. Ráadásul van egy rakat apró kis munka is ezeken kívül ami nagyon tetszik. Majd decemberben kiderül mit sikerül teljesíteni ebből az adagból.







2008. május 16., péntek

Illatok



Virágzik a bodza és az akácfa. Csodálatos illatuk van, hoztam is haza egy kis csokrot belőlük és élvezem ezeket a kellemes illatokat. Szeretem a tavaszt folyamatosan virágzik valami amit érdemes szagolgatni.
A hattyúm halad szépen lassan, de biztosan. Megküzdök a levelekkel, mert sehogy sem akarnak levélre hasonlítani. Hát olyan lesz amilyen lesz...

2008. május 15., csütörtök

Hattyú/swan/Schwan


Mai hattyú állás. Alakulgat szépen lassan. Igen érdekesek ezek a színek amiket hozzá adtak... a zöldek közül a sötét nagyon sötét a világos nagyon világos. Hát nekem erég furi a két szín így együtt. A párm viszont imádja, alig várja már, hogy kész legyen. A lényeg, hogy neki bejön, nekem még szoknom kell :) Úgy tűnik nem lesz kész a tó a héten, örülök, ha a fát sikerül befejezni. Hiába na nem tudok napi 24 órában varrni, pedig szeretnék :) :D

2008. május 14., szerda

Hoya







Kinyílt a Hoyám pár virága. Csodálatos egy növény. Imádom a virágait. Elég erős illata van, főleg este, de azért kibírható. Mutatok pár képet a nyílás fázisáról.